Otok Pag Hrvatska

Otok Pag jedan od najvećih Jadranskih otoka: sa 285 km 2 peti po veličini, a sa 270 km razvedene obale otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža. Pag je jedinstven po vegetacijskom habitatu u kojemu stabla gotovo da i nema. Pag je najveće carstvo kamenjara na Jadranu ispresijecano dugim suhozidima , u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, i ono daje poseban okus poznatom paškom siru.

zalazak sunca pag
foka-hr-ronjenje-9
DSC7294
imuniDetalji-15
meridijan15pag
foto_by_tjstudio-6
DSC_0431
penjanje-pag
backside-cyclists-ride-bicycle-sunset-time-background

detalji-pag-218
IMGP1317
detalji-pag-237
detalji-pag-200
detalji-pag-205
DSC0910
Pag---MP-Pasko-kolo-3
Pag-panorama-1
detalji-pag-207

Grad Pag, dragulj Dalmacije

Pag, grad na istoimenom otoku, turističko, kulturno i upravno sjedište, datira iz 15. st., djelo renesansnog graditelja Jurja Dalmatinca, jedan je od rijetkih dobro očuvanih srednjevjekovnih gradova.
Vrijedni kulturni spomenici su: župna crkva Sv. Marije na glavnom trgu, Kula Skrivant, zidine i Kneževa palača. Samostan sestara Benediktinki, pored brojnih vrijednih crkvenih relikvija i slika čuva tradiciju spravljanja 'baškotina' aromatičnog dvopeka kojeg se može dobiti na ulazu u samostan.

Tradicija njegovana stoljećima

Osim proizvodnjom soli stanovništvo se bavi uzgojem ovaca (čuveni paški sir i janjetina), vinogradarstvom (paška žutica), poljoprivredom i ribolovom. Posebno treba istaknuti unikatnu vrijednost paške čipke koja je i zastitni znak prepoznatljivosti otoka Paga. U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone, odvija se bogat kulturno-zabavni i umjetnički program. Iz višestoljetne tradicije može se izdvojiti ''paška Robinja'' u stilu ''svetih prikazanja'', folklor, karneval sa karakterističnim kolom uz gradsku limenu glazbu, starim nošnjama, starim pjesmama i plesovima na ''mišnjicama'' (karneval se održava posljednjih dana mjeseca srpnja).

IMGP4980
untitled (150 of 121)
IMGP7688
DSCN2689
IMGP3920
DSC_8655

IMGP1864
detalji-pag-237
IMGP5445
DSC7314
DSC7321

Plaže i skrivene uvale Paga

Grad Pag obiluje pješčanim, šljunčanim i kamenim plažama. Prsten paške uvale čini čak 27 km plaža. Do većine plaža može se stići automobilom osim do plaža smještenim u Paškim vratima do kojih možete doći isključivo brodom. Najveća plaža Prosika smještena je u neposrednoj blizini centra grada Paga. Uz veliki broj uvala i uvalica, Pag je jedan od najrazvedenijih hrvatskih otoka bogatih izvorima pitke vode. Veliki broj izvora nalazi se u neposrednoj blizini plaža i velika većina izvora je pitka.

Gastronomija s okusom soli

Paški sir - Sir proizveden od mlijeka ovaca koje pasu po brdskim pašnjacima koji obiluju aromatičnim biljkama koje su zbog čestih bura izloženi posolici. Upravo zbog takve paše ovaca Paški sir ima specifičnu i prepoznatljivu aromu. Uz paški sir proizvodi se i Paška skuta, poznatija kao "puina". Paška sirana jedna je od najpoznatijih proizvođaća izvornog Paškog sira. Proizvodi Paške sirane redovito su nagrađivani prestižnim nagradama za kvalitetu i izvornost proizvoda. Za one željne istraživanja, u gradu Pagu postoje veliki broj malih proizvođaća, OPG-ova kod kojih možete kušati i kupiti Paški sir proizveden na tradicionalni, starinski način.

P6150111
foto21
foto_by_tjstudio-6
foto27
P6150104
DSC0431

IMGP0213
DSC8655
IMGP0205
IMGP4068
IMGP5047

Paška čipka, bijelo zlato grada

Paška čipka - Jedan od najpoznatijih hrvatskih suvenira. Izrađuje se u gradu Pagu na otoku Pagu, šije se iglom i do danas je sačuvana u izvornom obliku. Pašku čipku je moguće nabaviti od čipkarica koje tijekom ljetnih mjeseci šiju pred vratima svoje kuće. U samom centru grada Paga uređen je i muzej posvećen paškoj čipci, a na jednom od gradskih trgova podignut je spomenik paškim čipkaricama. Samostan svete Margarite u Pagu smtra se kolijevkom paškog čipkarstva, a u svom sastavu imaju bogati fundus čipki.